de aardbeving

Ik stond met een collega bij de koffiecorner te kletsen over mijn werk. Ze stond achter ons en hoorde waar we het over hadden. 
‘Ohh mevrouw, bent u een medium?? Dan moet ik naar u toe.’ 
Een heel enthousiaste studente vertelde me daarna dat er zoveel in haar leven gebeurd was en dat ze graag een keer langskwam.
De afspraak was snel gemaakt en nu mag ik weer een heel bijzondere ‘ontmoeting’ toevoegen aan mijn lijstje.

Haar zusje kwam namelijk door, superblij dat er een moment van contact was. 
Ze gingen die avond naar bed en knuffelden elkaar alsof het de laatste keer was, normaal gesproken sliepen ze in één bed maar die avond niet. Hun bedjes stonden wel vlak naast elkaar, als ze hun handen uitstaken raakten die elkaar. Ze woonden sinds kort in het appartement aan de Turkse kust om daar met het gezin een nieuw leven op te bouwen.
In die nacht was er ineens een enorme knal, alles schudde en was er alleen maar donker.
Esra liet mij zien dat zij in haar bedje ineens naar beneden zakte, de kamer brak in tweeën en zij werd, in haar bedje, bedolven onder puin. Ze hoorde haar zus gillen en haar naam en die van haar andere zus roepen maar ze kon niet meer antwoorden. 
Ze liet me zien dat het gedeelte van de kamer waar haar zus in lag ook instortte, ze voelde hoe de energie van zus naast haar gleed. Haar zus voelde om zich heen om te voelen waar ze was en op een gegeven moment voelde Esra de hand van haar grote zus op haar zij. Dat gaf haar een veilig gevoel, ze was niet alleen. Haar lichaampje was gebroken vertelde ze, een klap op haar hoofd brak haar schedel.
Toen Esra een prachtige zon op zag komen ging ze langzaam naar het licht en verliet haar gebroken lichaam. De zon deed haar denken aan de momenten op het strand waar ze als familie samen van genoten.
Ze keek neer op haar grote zus en zag dat zij moeite had met ademhalen halen door al het puin dat ze binnen kreeg. Esra weet niet hoe maar met alle kracht die ze in zich had stuurde ze haar een golf energie die ervoor zorgde dat haar grote zus niet ook naar het licht zou komen maar daar bleef, om te leven voor twee. 
Haar overgaan was zacht en liefdevol en de klap die ze kreeg zorgde ervoor dat ze geen pijn had.

Ze liet me zien dat haar grote zus wel pijn had, dat er een groot stuk hout of beton over heen lag. 
De electriciën die als vrijwilliger kwam helpen na de aardbeving, om in de puinhopen van het flatgebouw te zoeken naar overlevenden stuurde ze naar haar zussen. En hij zou later verklaren dat hij als het ware geleid werd in zijn zoektocht naar overlevenden. Hij vond beide zussen vlakbij elkaar. Esra werd niet op dat moment niet gevonden. Het duurde nog een paar dagen voordat zij uit het puin werd gehaald. Haar familie mocht geen afscheid van haar nemen. Er was teveel kapot en gebroken.

Haar grote zus vertelde mij dat ze inderdaad niet kon ademen en ineens een enorme lichtbal zag, de meest prachtigste zon die ze ooit had gezien, ze wilde ernaar toe maar ineens werd alles donker en kreeg ze een duw waardoor ze kon ademen. 
Ze wist nog dat ze naar beneden gleed, haar beide benen waren inderdaad gebroken en al was het al jaren geleden gebeurd ze vroeg zich nog iedere dag af wat er met Esra was gebeurd.  Ze was blij dat ze haar zusje nog had aangeraakt en dat Esra zich daardoor minder alleen voelde. Diep van binnen wist ze het wel maar deze bevestiging gaf haar rust en er viel een last van haar af.
Esra zei meerdere malen ‘leef voor twee, leef ook voor mij, ik heb je al mijn slimheid gegeven met die ademteug’.
Zo voelde ze dat ook. Haar hele leven had ze altijd op het juiste moment de juiste troostende woorden voor iemand. Ze maakte haar eigen keuzes, leefde haar leven, met respect voor haar afkomst en cultuur maar wel op haar eigen manier. Op haar 27e was ze als alleenstaande moeder met drie prachtige kinderen weer aan een studie begonnen. Hoefde ze geen man om zich gelukkig te voelen en wist ze nu dat die eeuwig durende kriebel op haar hoofd de aanwezigheid van haar zusje was die haar meerdere malen in de juiste richting duwde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: