De biografie

Voor ons liggen volgeschreven bladzijden met bovenaan een tijdlijn met jaren en maanden en dagen die zijn leven voorstellen tot zijn 10e.
‘Het stokt’  zegt hij ‘Ik kom niet verder en ik denk dat ik wat antwoorden nodig heb van mijn ouders.’ 
Hij schrijft zijn biografie, met gebeurtenissen in zijn leven keurig gedateerd, bijna tot op het uur nauwkeurig maar verliest zich in de details en denkt daardoor dat het nooit goed genoeg is.
Zijn vader en moeder komen beide door en ik geniet van het leven wat zich voor mij ontvouwt en waar hij iedere keer volmondig ‘ja’ op zegt of ‘ach nee joh..dat was ik helemaal vergeten’. 

We zijn in de jaren ‘60. Keurig gekapte en geklede dames en mannen gesoigneerd in pak. De vrouwen roken sigaretten met pijpjes terwijl de mannen druk discussiëren over de politiek aan een tafel met een damasten tafelkleed en wedgwood servies. Mannen aan de ene kant en vrouwen aan de andere. Een vader die zijn vrouw adoreert maar die ook veeleisend is naar de rest van zijn gezin.
Een veelbewogen leven is het, dat van zijn ouders; op verschillende plekken in de wereld gewoond in de jaren ’60 en ’70  in opdracht van de regering. En later in Nederland een innige vriendschap met een bekende nederlandse schrijver die leidde tot weer nieuwe etentjes en literaire middagen in huis.

Hij groeit op en weet niet wat hij wil, in ieder geval niet de carriere van zijn vader. Hij is en blijft zoekende, altijd op zoek naar iets dat hem vervult van binnen met vrede en genoegdoening. Iets waarmee hij iets voor anderen kan betekenen. Maar het is het altijd net niet. 
We nemen samen de tijdlijn door en hij leest voor ‘Op mijn vierde ben ik in een sloot gevallen, ik ging kopje onder en kon niet zwemmen. Ik zag een licht en het werd heel rustig. Ik wilde er naar toe maar werd vastgepakt door een oudere jongen en kwam met een nat pak thuis’ . End of story….
Nou, niet voor mij dus… want al jaren ben ik gefascineerd door mensen met een Bijna Dood Ervaring en nu zit er zomaar iemand tegenover mij.
En blijkbaar ook toch niet voor hem. Want ik vraag hem het hemd van z’n lijf en hoe langer we het erover hebben hoe meer herinneringen er komen. Het prachtige licht, met onbeschrijfbaar veel kleuren, de oorverdovende stilte, de warmte en de schimmen van engelen of overledenen die hem niet willen opnemen. Ook kan hij zo terug stappen in het gevoel van totale rust en dat alles goed is zoals het is. 
Er volgen tranen….van dankbaarheid, verdriet, verbazing en alles wat je kunt voelen en eigenlijk ook van een groot inzicht. Zijn hele leven is hij op zoek geweest naar het gevoel wat hem als vierjarige overviel;  het gevoel dat alles goed is zoals het is. Daarom stokt zijn verhaal, maar daarom kon hij ook niet vinden wat hij zocht in het leven.
Zijn moeder was boos om zijn natte pak en dat was het… de hele BDE ervaring, daar werd niet over gesproken, toen niet en nu ook nog niet. 
En terugkijkend was deze ervaring juist alles bepalend voor de rest van zijn leven. 
Na de tranen stroomt ook de energie weer en we spreken af dat hij lekker doorgaat met schrijven maar niet meer alleen de feiten en in chronologische volgorde maar meer over zijn gevoelens.

Een BDE is voor diegene die het meemaakt een intense ervaring, altijd life changing, voor mij kun je niet dichter bij de andere kant komen dan als dat je overkomt. 
Ik ben gefascineerd want het geeft mij een beeld van wat er gebeurt, hoe het eruit ziet, wie er zijn en wat je voelt. Het helpt mij in de interpretatie van sommige boodschappen die doorkomen.  
Mocht je een BDE gehad hebben dan hoor ik heeel graag je ervaringen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑