De foto

Op te jonge leeftijd verloor ze haar vader. En zoals dat ging in die tijd ging het leven door. Er werd steeds minder over hem gepraat, foto’s verdwenen in dozen naar zolder, zijn kleding werd vervangen door die van haar nieuwe vader.

Zijn dood kwam snel en meedogenloos, ze was erbij toen het gebeurde maar kon zich er niks meer van herinneren.

Ze leefde door, trouwde, kreeg kinderen en genoot van het leven. Niet wetende wat in het verschiet lag.

De vader van haar kinderen stierf toen zij nog erg jong waren. Zijn dood was snel en meedogenloos en liet haar in een enorme puinhoop achter.

Ze had geen keuze, ruimde de puinhopen op, was vader en moeder tegelijk en leefde door.

Maar in haar huis was de vader van haar kinderen wel aanwezig. Een grote foto midden in de kamer .. geen ontkomen aan. En met die foto bleef hij levend. Ja, zijn kleren waren weg , de foto’s zaten ook in dozen maar de herinnering levend.

Ik was bij haar thuis omdat ze een beetje vastliep. Nu de kinderen groot waren en uit huis gingen mocht ook zij een pauze moment in lassen. Ze hoefde even niet door en daarmee kwam al het onverwerkte verdriet omhoog.

Ze vroeg of ik kon helpen te connecten met haar vader omdat ze hem verschrikkelijk miste. Gelukkig kwam hij door en hadden we een mooi gesprek. Over zijn dood maar ook over zijn leven en de liefde voor haar.

Hij vroeg haar om meer ruimte in te nemen in het leven en in haar huis. Nu ze alleen woonde mocht ze zelf bepalen welke dozen van zolder kwamen, welke deurtjes naar herinneringen open gingen en vooral hoe ze haar eigen veilige haventje inrichtte.

De grote foto met dat lachende gezicht mocht weg. Er waren genoeg herinneringen voor de kinderen ook zonder zijn gezicht dat haar aanstaarde. Maar dat kon niet zei ze.. want ze had beloofd dat haar kinderen altijd een beeld van hun vader zouden hebben.

Vandaag stuurde ze mij een foto van haar muur. Er hing een prachtig , mooi en krachtig schilderij . Een schilderij dat helemaal past bij de vrouw die ze aan het worden is.

Trots op jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑