Oradour-sur-Glane

Het dorp uit mijn jeugd.

Niet dat ik er herinneringen aan heb hoor maar het is een dorpje in Frankrijk waar mijn moeder geweest is en er verhalen over vertelde. We hadden er een boekje van met foto’s en ik keek daar vroeger regelmatig in en stelde mij voor hoe het leven geweest moest zijn.

Vanuit Mijas onderweg naar Sancerre zie ik het ineens op de borden staan. En na een nachtje in Limoges besluiten we om het dorpje te bezoeken.

Op zaterdag 10 juni 1944 naderden SS’ers dit dorp. Het was een zonnige dag en in Oradour stonden de mannen te wachten voor de distributie van de tabak toen de eerste SS-ers het dorpsplein opreden. Alle inwoners werden verzameld, waarna de mannen van de vrouwen werden gescheiden. Niet veel later werden de mannelijke inwoners doodgeschoten.

De vrouwen en kinderen werden vervolgens in de kerk opgesloten, die werd opgeblazen en vloog in brand en de rest van het dorp werd verwoest. In een paar uur werd een compleet dorp met 642 mensen weggevaagd, slechts zes dorpelingen wisten te ontsnappen. En waarom? Omdat er in de buurt een Duitse officier door het verzet gevangen was genomen en men zinde op wraak.

Na de oorlog besloot de Gaulle dat het dorp moest blijven bestaan in haar huidige staat. En zo liepen wij in de vroege ochtend door een leeg dorp. Met de auto van de dokter nog op het dorpsplein. Zie je resten van naaimachines, fietsen en bedjes. Er is ontzettend veel gedocumenteerd en doordat je een gezicht hebt bij de dokter, de slager en metselaar komt de geschiedenis tot leven.

Van te voren had ik mij goed afgesloten van de energie maar je ontkomt er niet aan. Het was indrukwekkend stil en beladen, zelfs na al die jaren.

Vooral in de kerk voelde ik een collectieve pijn en verdriet over ons neerdalen. Mijn moeder had gelijk, het is een plek die je de rest van je leven bijblijft.

Foto’s Hans-Peter van Velthoven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑