Zussen

Ach ..hadden ze elkaar maar kunnen ontmoeten die dag.
In het kader van themadagen ging het deze dag om zussen die een zus verloren.
Ik verzin het niet hé, het kwam gewoon echt zo uit.
Alle drie de zussen overleden op een andere manier, de een was de jongste, de andere twee de oudsten. Eén overleed aan Corona, één stapte zelf uit het leven en de derde overleed na een lang ziekbed.
Maar dat maakte het verdriet van deze zussen er niet minder om. Ieder op hun eigen manier verwerkten ze dit. Alle drie de overleden zussen hadden gemeen dat ze te jong overleden en een gezin met jonge kinderen achterlieten.
En de zussen die bij mij kwamen hadden hier het meeste verdriet over. Alle drie waren het contact met dat gezin verloren. Door nieuwe liefdes van hun zwager, door puberende kinderen, door ruzie om de erfenis (als zijnde sieraden, tassen, kleding en boeken).
Waar deze zussen de verantwoordelijkheid voelden voor hun neefjes en nichtjes, het gemis van hun zus goed wilden maken door voor hen te zorgen was er de zwager die zei ‘nee bedankt’ .
En dus verloren zij niet alleen hun zus maar een hele familie, werd alles anders, niet meer even binnen wippen voor een kopje koffie, of met alle kinderen naar het zwemparadijs, met de families naar de camping.
En was bij alle drie een grote leegte, een immens verdriet, een stukje van het hart.

Bij alle drie kwam gelukkig de overleden zus goed door en konden er mooie ‘gesprekken’ gevoerd worden en vragen worden gesteld. Deed ze het goed zo? Moest ze loslaten of juist nog een keer proberen? Moest ze vragen om dat lievelingsvest? Wat vond de zus van de nieuwe partner?
De antwoorden gaven duidelijkheid, hoop op verzoening en kracht om door te gaan.

Alle drie kunnen ze weer kleine stapjes zetten in de verwerking van hun verdriet en durven ze erop te vertrouwen dat die ene rilling, dat kriebeltje op het hoofd en dat koolmeesje wat steeds op de balkon reling blijft zitten op de moeilijke momenten een tekentje ter ondersteuning van boven is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑